OPĆA DERMATOLOGIJA

digitalna dermatoskopija madeža i drugih tumorskih promjena kože uz fotodokumentaciju

digitalna dermatoskopija madeža i drugih tumorskih promjena kože uz fotodokumentaciju
Madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost da se uoči na vrijeme.
Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su više puta tijekom života imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica uzrokovana UV zrakama.
U rizičnu skupinu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svjetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.
Digitalna dermatoskopija je danas "zlatni standard" u pregledu madeža i drugih tumora kože a naročito u svrhu ranog otkrivanja malignog melanoma. Naš digitalni dermatoskop je najnoviji FotoFinder Vexia sustav renomiranog njemačkog proizvođača sa kamerom Medicam 100 i povećanje do 140x koji omogućava dubinsku analizu strukture, oblika i boje madeža. Svi potencijalno sumnjivi madeži i tumori se snimaju i pohranjuju te se kod ponovnog pregleda uspoređuju s prethodnim. U slučaju pojave određene promjene postavlja se indikacija za kirurško uklanjanje.
Sumnjivi madež i tumor šalje se na patohistološku analizu(PHD).

liječenje akni i drugih nepravilnosti na koži lica

liječenje akni i drugih nepravilnosti na koži lica
Acne vulgaris je kronična upalna dermatoza pilosebacealnog folikula. U većini slučajeva akne se prezentiraju u formi blage do umjereno teške kliničke slike. U nastanku akni uz naslijeđe važan je utjecaj hormona s androgenim utjecajem, čiji cirkulirajući nivo u krvi ne mora biti povišen, nego je povećana osjetljivost žlijezda lojnica na te hormone. Pod utjecajem hormona dolazi do povećanog lučenja sebuma (loja), poremećaja keratinizacije (orožnjavanja) folikula, umnožavanja bakterija koje su inače normalni stanovnici naše kože i posljedično pojave komedona, a potom i upalnih promjena.Poznato je da su akne čest problem u žena sa sindromom policističnih jajnika, koje uz disbalans u lučenju spolnih hormona i ostalih simptoma bolesti imaju i rezistenciju na inzulin ili hiperinzulinemiju. Liječenje akne je dugotrajan proces koji zahtjeva dobru suradnju dermatologa i pacijenta, čime se osigurava učinkovita kontrola izbijanja novih promjena. Često je potrebno pričekati nekoliko tjedana nakon što je započeta propisana terapija kako bi se vidjeli njeni učinci. Ponekad je moguće i kratkotrajno pogoršanje u početku liječenja.
Liječenje se provodi topičkim pripravcima koji imaju komedolitičko i antiinflamatorno djelovanje, te sistemskom primjenom antibiotika ili isotretinoina.

Dijagnostika ( trihoskopija ) I liječenje ispadanja kose (alopecije različitog uzroka)

Dijagnostika ( trihoskopija ) I liječenje ispadanja kose (alopecije različitog uzroka)
Androgena ili androgenetska alopecija
Najčešća je vrsta gubitka kose (čak 95% svih alopecija) kod muškaraca i kod žena. Još je nazivamo “muška”, “genetska” ili “nasljedna” ćelavost. Kod muškarca se obično počinje javljati između dvadesete i tridesete godine života.
Kod žena, androgena alopecija se javlja nešto kasnije, obično u menopauzi kada dolazi do hormonalnih promjena u organizmu.
Uzrok androgene alopecije je stimulacija folikula kose muškim spolnim hormonima (androgenima), uz sudjelovanje i drugih čimbenika, primjerice naslijeđa i starenja.
Alopetia areata je nagla pojava jednog ili više kružnih, jasno ograničenih areala bez dlake, različitog promjera,lokaliziranog najčešće na vlasištu, a rjeđe na području obrva, brade, ruku ili nogu. Na rubovima oboljelog mjesta kosa se lako izvlači. Uzrok nastanka je nepoznat. Udružena je najčešće s drugim autoimunim zbivanjima a može biti i znak gljivične i bakterijske infekcije. Uglavnom je benignog, kroničnog tijeka. Ponekad može dovesti do totalnog gubitka kose u vidu alopecije totalis. Često je prvi znak neke druge autoimune bolesti u organizmu kao sistemski lupus, dermatomiozitis, sistemska skleroza, lichen planusa.
Trihoskopija vlasišta danas je najnovija metoda za otkrivanje uzroka alopecije gdje se digitalnim dermatoskopom promatra struktura i oblik dlačnog folikula,debljina vlasi , krvnih žila u području epidermisa i gornjeg dermisa uz povećanje od 100x.

epikutano testiranje standardnom serijom alergena i dodatnim alergenima

epikutano testiranje standardnom serijom alergena i dodatnim alergenima
PATCH ili epikutani test služi za dokazivanje kasne reakcije preosjetljivosti na kontaktne alergene. Test se izvodi na koži leđa gdje se lijepe flasteri s alergenima (standardni set sa 26 alergena). Test se očitava nakon 48 i 72 sata. U slučaju pozitivne reakcije na pojedini alergen na mjestu kontakta se javlja edem, crvenilo sa malim mjehurićima ispunjenim bistrom tekućinom.

uzimanje uzorka kože za PHD analizu (biopsija)

uzimanje uzorka kože za PHD analizu (biopsija)
Biopsija kože je kirurški postupak kojim se uzima maleni uzorak (najčešće promjera 3 mm) oboljele kože pacijenta radi postavljanja dijagnoze, daljnje dijagnostičke obrade i određivanja točne terapije.
Bioptati se šalje na patohistološku pretragu (PHD) i/ili direktnu imunofluorescentnu pretragu (DIF).
Ovaj postupak obavlja dermatolog u lokalnoj anesteziji. Nakon injekcije anestetika ili lokalno primjenjenog anestetika u kremi, uzima se mali komadić posebnog instrumenta koji se naziva "punch". Pacijent nekoliko dana na mjesto biospije stavlja antibiotsku mast dok rana ne zaraste.

alergološko testiranje iz krvi ( određivanje spec. IgE antitijela na 30 alergena) iz skupine nutritivnih, inhalatornih i mješanih alergena i određivanje ukupnih IgE protutijela

alergološko testiranje iz krvi ( određivanje spec. IgE antitijela na  30 alergena) iz skupine nutritivnih, inhalatornih i mješanih alergena i određivanje ukupnih IgE protutijela
Alergijska reakcija je pretjerana imunološka reakcija organizma koja se javlja kada imunološki sustav, putem kombinacije imunoloških stanica, antitijela( IgE) i kemijskih medijatora reagira na inače uobičajene čimbenike okoliša koje nazivamo alergeni. U alergijske bolesti ubrajamo alergijske bolesti dišnog sustava (hunjavica, astma),alergijski konjuktivitis, alergijske bolesti kože( urtikarija, angioedem, atopijski dermatitis, numularni ekcemi, prurigo), probavne alergijske bolesti, anafilaktičke reakcije, preosjetljivost na otrove insekata.
Najčešći alergeni su peludi različitih stabala, trava, korova, grinja iz prašine,Acarus, dlake životinja, ubod pčele, ose te različiti proteini iz hrane.
Simptomi alergijske reakcije mogu biti vrlo različiti. Mogu biti lokalizirani na mjestu ulaska alergena( dišni sustav, koža ili probavni organi) ili generalizirani kada zahvaćaju više organskih sustava. Praćeni su jakim svrbežom. Brzina nastanka simptoma i njihov intenzitet su također varijabilni i nekad se razviju izrazito brzo pa mogu ugroziti život bolesnika.

ESTETSKA DERMATOLOGIJA

Indukcija kolagena Medicinskim Dermastampom ( CIT -Collagen Induction Therapy)

Indukcija kolagena Medicinskim Dermastampom  ( CIT -Collagen Induction Therapy)
Terapija Medicinskim Dermastampom provodi se najnovija metoda u estetskoj medicini, indukcija kolagena. Radi se o netraumatskim mikroiglama koje penetrirajući u epidermis stimuliraju stanice kože na ponovnu sintezu kolagena prirodnim i sigurnim putem. Rezultat je glatka, sjajna i zdrava koža pomlađenog izgleda. Tretman se može raditi samostalno ili uz različite mezoterapijske koktele i vlastitu plazmu. Namjenjen je pacijentima oba spola za riješavanje akni, ožiljaka od akni, strija, hipo i hiperpigmentacija te za rejuvenaciju kože lica, vrata i dekoltea.
Također koristi se za poticanje rasta kose kod androgene alopecije.

Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi
Kemijski piling je postupak koji uključuje aplikaciju strogo kontroliranih kemijskih pripravaka( kiselina) na kožu u kontroliranoj dozi, izazivajući kontrolirano odumiranje kože. Nakon pilinga, koža se oporavlja. Što je piling dublji, to je potkožno tkivo (dermis) više stimulirano na proizvodnju supstanci koje koži osiguravaju hidrataciju, čvrstoću i elastičnost. Nakon zahvata, koža izgleda znatno mlađe i svježije sa manje bora i plićih ožiljaka od akni, a uklanjaju se i proširene pore te pigmentacija. Također, dobro će djelovati i na masnu kožu.

Mezoterapija

Mezoterapija
Mezoterapija je medicinska metoda kojom se uz pomoć igle, različitim tehnikama, apliciraju mezoterapijski kokteli koji sadržavaju visoke koncentracije vitamina, minerala, aminikiselina, antioksidansa,hijaluronske kiseline. Oni potiču fibroblaste na produkciju kolagen, elastina, međustanične tvari te štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima.
Mi u postupku koristimo proizvode renomiranog proizvođača Aesthetic Dermal RRS koktele koji se prilagođavaju problemu na koži i/ili PRP (plasma bogata trombocitima) koja produžuje djelovanje.
Preporuča se učiniti najmanje 3-4 tretmana u razmaku od 3-4tj te kasnije održavati kožu 1-2 tremana svakih nekoliko mjeseci.
Rezultat je biorevitalizirana koža ,bolje strukture i kvalitete jer je nahranjena "iznutra".